Templomok, kápolnák, műemlékek állványozása

  • Publikálva:
  • Szerkesztve:

Felállványozott templomtorony

Magyarországon számos egyház és vallási közösség képviselteti magát, ennek megfelelően nagyon sok építészeti remekmű készült az évszázadok alatt. Természetesen, ezek az épületek az évek múlásával veszítenek szépségükből, ezért nagyon fontos a folyamatos karbantartás, felújítás, állagmegóvás. Egy templom restaurálásakor nagyon sokrétű, bonyolult és váratlan feladatokra lehet számítani. Más-más állvány típust és építési eljárást igényelnek a külső és belső homlokzati felújítások, az óratornyok vagy harangtornyok tatarozásai vagy akár a freskók, üvegablakok restaurálása. Sok esetben a műemlékvédelmi szabályokat is figyelembe kell venni.

Általánosságban ezekről a beruházásokról elmondható, hogy nagyobb volumenű állványzat szükséges a sok esetben akár több ezer négyzetméternyi felület felállványozásához. Emellett, az esztétikum is nélkülözhetetlen, hiszen ezeken a szent helyeken naponta nagyon sok ember megfordul, akiknek fontos a templomuk, kápolnájuk külleme.

A belső munkálatokhoz elsősorban a gurulós állványok használata javasolt, ha ezt a terepviszonyok megengedik. Így a munkavégzés akár szakaszosan is kivitelezhető, ami nagyon praktikus a fali rajzok, belső homlokzatok, vakolatok, vagy akár az orgonák felújításakor. Persze egy ilyen épület bőségesen tartogat rejtett meglepetéseket, a felületek lehetnek tagoltak, kiugróak vagy éppen mélyedésekkel tarkítottak, így sokszor több állványtípus együttes használata szükséges. A Layher állványok széles termékpalettájával azonban ez nem jelent gondot.

Layher állvány egy templomon

A külső restaurálások és tetőfelújítások esetében az Allround, vagy a Blitz állványzatok kombinációja javasolt. Az első legfontosabb feladat, a védett bejárat építése, ami a gyalogosok biztonságát szolgálja. Ezt követi az állványzat felépítése, amelyre számos lehetőség van, a munka jellegétől függően. Itt (valamint a belső munkáknál is) szükséges a védőháló használata, hiszen a munkások mellett a hívők is és a templom dolgozói is látogatják az épületet.

Mind a belső, mind a külső felújítás esetében nagyon fontos a pontos felmérés, a precíz tervezés, az előkészítés, valamint a gyors és zökkenőmentes munkavégzés, hogy az állványzat felépítése, végül pedig elbontása és szállítása ne zavarja meg a hitközösség életét.

Érdekel az állványozás!